Till lokalbefolkningens stora förvåning har den lilla norska staden Fossmork blivit en riktig turistfälla den senaste tiden, då hundratals internationella turister besökt staden. Men det är inte den lilla stadens idyll som lockat dem, utan en bugg i Google Maps.

För turisterna var egentligen på jakt efter fjällplatån Preikestolen, som ligger omkring tre mil från Fossmork och på andra sidan av en fjord.

Läs också: Googla som ett proffs – här är 10 knep som gör dig till en supersökare

”De säger att de ska till Preikestolen och fattar inget. Google Maps leder dem över Lysefjordbron och in i Fossmork. Vägen här är ganska smal och vissa blir ganska upprörda när vi säger att de behöver gå tillbaka”, säger Fossmork-bon Gunnar Bøe till Stavanger Aftenblad.

“De får låna kikare och kan då se alla människor som är uppe på Preikestolen. Det är ganska lustigt. Vi har fått prata med kineser och japaner, och det var en amerikan som ville köpa en stuga här. Han tyckte det var en fantastisk plats”.

Vallfärden till Fossmork är inte det enda misstaget som uppstått till följd av Google Maps, förra året råkade hanverkare i USA riva fel hus efter att de använt Googles karttjänst för att hitta.