I dag kom domen i Linköpings tingsrätt mot de fyra män som misstänkts ligga bakom den illegala streamingsajten Dreamfilm. De fyra döms till fängelse på mellan 6 och 10 månader. De fyra ska även betala ett skadestånd på 1,3 miljoner kronor till Svensk filmindustri.

De nu dömda männen är alla mellan 21 och 31 år och har samtliga varit aktiva i arbetet med dreamfilm.se på olika sätt. Den man som anses varit ägare av sajten, 23-åringen, döms till 10 månaders fängelse. Det var också han som startade dreamfilm.se våren 2012, då i sin mammas namn. I domen står det att läsa att straffvärdet för brottet motsvarar ett års fängelse. Men med hänvnisning till hans ålder då vissa av brotten begick, nyss fyllda 20, fann skäl att döma till ett kortare straff.

Läs också: Hovrätten: Bredbandsbolaget måste blockera The Pirate Bay

Den man som har hanterat annonsintäkter för sajten, och administrerat den, en man född 1982, döms till fängelse i åtta månader. Han ska också ha varit styrelseledamot i Piratpartiet. De båda männen finns sedan tidigare i belastningsregistret, bland annat är de dömda till skyddstillsyn och grovt skattebrott.

De två som byggt databasen och adminisrerat sajten döms till 10 respektive 6 månaders fängelse.

– Sett till straffskalan så är det förhållandevis höga straff, det är i nivå med domarna i Pirate Bay-fallet. Det beror nog främst på hur verksamheten var upplagd, att de tjänat pengar och hur de organiserat sig, säger Henrik Pontén, från Rättighetsalliansen som var de som polisanmälde sajten.

Däremot blev skadeståndet inte så högt som de yrkat. Bland annat hade de krävt åtta miljoner för filmen ”Maria Wern – Drömmen förde dig vilse”. Där skiljer sig tingsrättens bedömning från Rättighetsalliansens. Domstolen slog fast skadeståndet till 1,3 miljoner kronor.

– Skadeståndet blev lägre än vi krävt. Vi hävdar att det bara går att sälja en license en gång, tingsrätten att det går att göra flera gånger, säger han.

Läs också: Nya siffror: hälften av alla unga använder piratsajter för film och tv

Dreamfilm började som ett forum 2012. När de tog steget och blev en streamingsajt minns inte den ansvarige 23-åringen. Han vet inte heller vem som gjorde filmerna tillgänglig på de ryska servrar som använts och dit länkarna pekat.

De fyra männen har i olika grad erkänt sin inblandning i streamingsajten, men ingen av dem har erkänt att de begått något brott. De ska ha saknat kännedom om hur filmerna lagts upp, om annonsintäkter och upplägg. Allt beroende av vilken roll de haft. Men det är alltså inte något som tingsrätten köper.

Männen har hela tiden använt sig av olika alias och smeknamn. Men genom chattloggar, e-post och ip-adresser har namnen kunnat knytas tll respektive person. Det framgår också av domen att männen haft uppsåt och mycket väl vetat om vad som varit brottsligt eller inte.

Utöver fängelse och skadestånd ska också rätten till domännamnet dreamfilm.se förverkas samt de datorer som tagits i beslag stanna där tills domen vunnit laga kraft.

Det var i början av 2015 som polisen genom en rad olika tillslag släckte ner en handfull fildelnings- och streamingsajter, en av dem var Dreamfilm. Ett och ett halvt år senare var utredningen klar och fyra män åtalades misstänka för upphovsrättsbrott.

Åtalet gällde 45 filmer och bakom anmälan låg stora branschaktörer som Walt Disney, Nordisk Film och Svensk filmindustri. Bland annat har Nordisk film krävt 9 miljoner i ersättning för filmen Fjällbackamorden – vänner för livet.

Totalt ska sajten under ett års tid ha dragit in över en miljon kronor, rapporterade IDG.se i slutet av förra sommaren. Verksamheten ska enligt åklagare Mats Ljungvist bedrivits som ett företag, vilket han baserade på organisationen och upplägget bakom sajten. De fyra nu dömda männen skulle dock inte ha varit de enda inblandade. En lång rad personer ska också ha bidragit med sin tid som administratörer, moderatorer och uppladdare.

Läs också: Ny dom: Lagligt att länka till innehåll som publicerats utan tillstånd – ibland

Inom ett par veckor väntas ytterligare en dom i ett uppmärksammat ärende. Då gäller det streamingsajten Swefilmer. Där är två personer misstänka för brott mot upphovsrätten och ska enligt åtalet ha tjänat 14 miljoner kronor på piratsajten. Även där finns tydliga drag av organiserad brottslighet.

Rättegången mot de fyra männen inleddes 13 mars i Linköpings tingsrätt och domen presenterades alltså i dag. Parterna har till den 30 maj på sig att överklaga. IDG.se har sökt åklagaren Mats Ljungvist som meddelar att han inte hunnit ta del av domen. Även några av försvarsadvoktare har kontaktats, dock utan svar.