Tack vare EU:s ipred-lagstiftning och Sveriges upphovsrättslagar kan upphovsrättsägare begära ut informationen som finns knuten till en ip-adress som misstänks användas för upphovsrättsbrott. Och i år har kraven från upphovsrättsägare exploderat, enligt Telia.

Läs också: Fängelse och miljonskadestånd för männen bakom Dreamfilm

Telia väljer nu att informera sina kunder om att operatören tvingats lämna ut uppgifter tillhörande 45 000 ip-adresser de tolv senaste månaderna. 25 000 av de förfrågningarna kom från danska Njord Law Firm, som arbetar åt internationella filmbolag med att bötfälla misstänkta pirater.

Enligt Telia tar företaget upphovsrätten på väldigt stort allvar, men också sina kunders integritet.

Patrik Hiselius, Telia
Patrik Hiselius, jurist hos Telia.

– Det finns två övergripande aspekter på det här. Vi är eniga om att det behövs upphovsrätt, vi är ju själva ett företag som skapar produkter och tjänster som skyddas av upphovsrätten, säger Patrik Hiselius, jurist hos Telia, och fortsätter:

– Vi har en skyldighet att följa nationella lagar om upphovsrätt, men också en skyldighet att skydda mänskliga rättigheter. Rättigheter som i det här fallet inbegriper våra kunders personliga integritet.

Läs också: Hovrätten: Bredbandsbolaget måste blockera The Pirate Bay

Det är den här kniviga situationen som fått Telia att gå ut med de nya siffrorna, då de menar att ett sätt att lyfta integriteten är att vara helt öppna om hur det går till. För när informationen väl lämnats ut försvinner Telias kontroll.

– Vi vet inte vad som händer med informationen när vi tvingats lämna över den, eller hur den sedan lagras. Vi kan bara utgå från att domstolen gjort en adekvat bedömning. Ett sätt vi dock kan verka för våra kunders integritet på är genom transparens, genom att vara helt öppna med hur Ipred nu tillämpas, säger Patrik Hiselius.