De tyska mediehusen vill få Google att betala för att de aggregerar nyheter de hämtar från dem i nyhetstjänsten Google News. Därför har de stämt Google med hänvisning till en tysk lag från 2013, rapporterar IDG News.

Men i stället för att ge dem rätt har domstolen i Berlin nu vänt sig till EU-domstolen för att se om lagen tillkommit på rätt sätt eller om Tyskland borde ha tagit upp den med EU-kommissionen först. Det måste ett land nämligen göra innan det stiftar en lag som sätter upp hinder för fri tillgång till internet och digitala tjänster.

Så frågan är nu var det hela landar och om Google ska behöva betala en avgift – och hur det i så fall påverkar resten av EU.

Striden om upphovsrätten till nyhetsartiklar mellan Google och olika europeiska medier har pågått länge och med föga framgång för medierna.

Läs också: Nu ger sig Google in i kampen om företagens GDPR-pengar

De flesta länder har inte begärt att Google betalar någon upphovsrättslig avgift för att de lägger upp korta utdrag till andras artiklar på Google News. Samtidigt hävdar många tidningar att de förlorar annonsinkomster på att Google ger läsarna en kort version av deras nyheter utan att de behöver klicka sig vidare. I Tyskland och Spanien har regeringarna gått in och lagstiftat i frågan.

EU-kommissionen har gått på samma linje och föreslog i höstas att andra europeiska länder skulle följa efter och tillåta en avgift för de som aggregerar nyheter och publicerar korta utdrag av andras nyhetsartiklar.

Frågan är nu om Europadomstolen ställer sig på ett annat sätt när de prövar frågan.

Och det kan vara så att det faktiskt kostar mer än det smakar. Både i Tyskland och Spanien tappade tidningarna läsare genom att Google helt sonika slutade att publicera utdragen efter att medierna började begära ersättning.

Läs också: Datainspektionen efter Google-granskning: Rätten att bli glömd kan gälla globalt

Efter att en spansk lag i december 2014 gjorde det obligatoriskt för medierna att begära upphovsrättsersättning för nyhetsutdrag stängde Google ner sin nyhetstjänst i Spanien i januari med hänvisning till att de inte tjänade några pengar på det eftersom de inte själva hade några annonser på den sajten.

Några månader sedan bedömdes trafiken till de spanska sajterna ha gått ner med mellan två och tolv procent.

Tysklands lag ger medierna själva möjligheten att avgöra om de vill ta ut en upphovsrättsavgift och förhandla med dem som aggregerar nyheter om hur stor den ska vara. Googles reaktion blev att ta bort dem som begärde ersättning med resultatet att deras trafik sjönk och en del av dem backade från sina krav,