När norska Opera i början av året släppte sin konceptuella webbläsare Neon var det många som höjde på ögonbrynet åt den färgglada browsern, men nu har det visat sig att Neon var ett experiment som banar vägen för framtida upplagor av Opera. Det skriver Opera på sin blogg.

Läs också: Opera tänker helt om – är det så här framtidens webbläsare ser ut?

För när Opera nu släpps i nyversionen Opera Reborn är det några av Neon-funktionerna som fått hänga med. Som möjligheten att koppla samman chatt-tjänster direkt med browsern helt utan tilläggsprogram.

”Opera Neon, som släpptes i januari, är en experiment-browser som förutser framtiden för webbläsare, likt hur konceptbilar förutspår framtiden för bilar. En av de nyheterna är möjligheten att sömlöst kunna hoppa mellan att upptäckt nytt innehåll och att chatta med vänner, eller till och med kunna dela med sig av nya upptäcker medan man surfar”, skriver Opera och fortsätter:

”Inspirerat av Neon bestämde vi oss för att ta med de sömlösa övergångarna mellan chatt och upptäckter till Opera. Resultatet är Opera Reborn, komplett med populära meddelandeprogram integrerade så att du kan chatta med vänner utan att någonsin missa något”.

Utöver meddelandefunktionen har Opera Reborn även blivit bättre på att avkoda videofiler, och ska prestera bättre frame rate samtidigt som den drar mindre batteri.

Läs också: Nya bottennivåer för Microsofts webbläsare – men flykten har stannat av

Även visuellt har Reborn lånat lite från Neon med animationer och två nya färgscheman, ljust och mörkt.

Vill du veta mer om tekniken bakom Opera Reborn finns det mer att läsa på Operas sajt.