Kan data användas för att förhindra tjuvjakt på elefanter? Det tror Microsoftgrundaren Paul Allen, som med sitt nya förteg Vulcan Inc dragit igång ett projekt där afrikanska parkvakter får tillgång till stora mängder data för att kunna hålla koll på, och förutspå, illegal aktivitet i naturreservaten. Det skriver sajten Iafrikan.

Läs också: Franska militären tränar örnar att fånga fientliga drönare – se bilderna här

Verktyget som ska användas heter Domain Awareness System (DAS) och samlar in data från naturreservaten som exempelvis hur många radiosändare, människor och fordon som befinner sig där. Data som sedan presenteras över en karta som uppdateras i realtid.

”Noggranna data spelar en stor roll i konservatorsarbetet. Parkvakterna förtjänar mer än hängivenhet och tur. De måste veta i realtid vad som händer i deras parker”, säger Paul Allen till Iafrikan.

Paul Allen
Foto: Miles Harris (CC)Paul Allen.

Just nu är det sex stycken naturreservat utspritt över kontinenten som fått DAS installerat, och under året väntas ytterligare 15 få ta del av tekniken.

”När vi är helt funktionsdugliga i slutet av 2017 kommer systemet att täcka mer än 23 3000 kvadratkilometer av skyddat område”, säger Ted Schmitt, programchef för DAS.

Läs också: Ansiktsigenkänning ska rädda utrotningshotade lemurer

Förhoppningen är att DAS nu ska kunna hjälpa till att vända den negativa trend som utspelar sig över kontinenten där tjuvjägare, i jakt på elfenben, fått elefantpopulationen att minska år efter år. Något som pekades ut i undersökningen Great Elephant Census som förra året kom fram till att elefantpopulationen minskat i Afrika med 30 procent till följd av tjuvjakt.