Microsofts chefsjurist Brad Smith betecknar attacken som en "väckarklocka". I ett blogginlägg slår han fast att Wannacry är en del av de sårbarheter som tidigare stulits från NSA.

Att Microsoft på detta sätt går ut och bekräftar detta är väldigt ovanligt skriver visselblåsaren Edward Snowden i ett twitterinlägg.

Och Brad Smith nöjer sig inte med att bara slå fast att Wannacry använder sig av verktyg från NSA utan uppmanar också regeringar att "tänka över hur hamstrandet av dessa sårbarheter, och hur de kan utnyttjas, skadar vanliga människor".


Läs också: Wannacry – det här behöver du veta om den massiva ransomware-attacken

Microsoft släppte en fix för den sårbarhet som Wannacry utnyttjar redan den 14 mars men Brad Smith konstaterar att många datorer ännu inte gjort säkerhetsuppdateringen.

"Som ett resultat av det har sjukhus, företag, myndigheter och hemdatorer drabbats", skriver han.

I februari gick Microsoft ut och krävde vad de kallade en digital Genèvekonvention, ett regelverk för att skydda civila mot statliga attacker på nätet. Där ingick bland annat kravet på att regeringar ska rapportera sårbarheter som de upptäcker till leverantörerna i stället för att lägga dem på lager, sälja eller utnyttja dem.

"Vi har sett hur sårbarheter som lagrats av CIA dykt upp på Wikileaks och nu har denna sårbarhet som stulits från NSA påverkat kunder i hela världen", skriver Brad Smith i blogginlägget

"Denna senaste attack representerar ett helt oavsiktliga men mycket oroande länk mellan de två mest allavrliga formerna av it-säkerhetshit i världen i dag – en statlig attack från en nation och en attack från den organiserade brottsligheten.