Landstigningen vid Normandie 1944 är en av andra världskrigets mest mytomspunna sammandrabbningar, men utan den brittiska matematikern Bill Tutte kunde slaget slutat helt annorlunda.
För tack vare att Bill Tutte lyckats knäcka tyskarnas krypterade kommunikation, Lorenz-chiffret, kunde de allierade lura tyskarna om var de skulle slå till. Nu hedrar The National Museum of Computing Bill Tuttes bragd genom att göra Lorenz-chiffret tillgängligt digitalt på nätet. Det skriver The Register.
Läs också: Hogwarts för hackare? Klassiska Bletchley Park blir cyberskola för unga
Den digitala versionen, som släpptes på hundraårsdagen av Bill Tuttes födelse, har tagits fram av Martin Gillow, som kom på idéen när han försökte sig på att virutalisera Colossus-datorn som britterna använde för att knäcka koden.
”Som programmerare var jag fascinerad av nyversionen av Colossus-datorn när jag först såg den hos National Museum of Computing. Tony Sale som ledde laget som byggde kopian hade också skapat en virtuell Colossus för webben, men jag upptäckte att den enbart fungerade på gamla webbläsare. Eftersom Tony Sale gått bort skulle den med största sannolikhet bli onåbar och förlorad i takt med att webbtekniken går framåt”, säger Martin Gillow till The Register och fortsätter:
”Så jag bestämde mig för att återskapa den virtuella Colossus – och sedan en virtuell Lorenz vid sidan. Arbetet tog månader av min fritid och att visa den för museets besökare var riktigt spännande”.
Läs också: Brittiska regeringen vill kringgå krypteringen i chatt-tjänster
Vill du försöka dig på chiffret hittar du den digitaliserade versionen här.