I fredags briserade gisslanmasken Wannacry som en bomb bland Windows-användare världen över. Ett ransomware som är tydligt med sitt krav: betala 2 600 kronor inom 72 timmar eller det dubbla under en sjudagarsperiod – annars går de krypterade filerna förlorade för alltid.

En snäv tidsram som innebär att klockan klämtar för de som tidigt blev infekterade, men ännu är det bara ett fåtal som betalat. Det rapporterar Bloomberg.

Läs också: Wannacry – det här behöver du veta om den massiva ransomware-attacken

Enligt Londonbaserade Elliptic Enterprises Ltd som specialiserat sig på att överse olaglig handel med bitcoin hade det fram till måndagskvällen enbart betalats ut 50 000 dollar till förövaren bakom Wannacry. En summa som motsvarar enbart ett hundratal personer av de totalt 300 000 som ska ha infekterats.

”Antalet är verkligen lågt. Det beror troligtvis på att organisationer har påbörjat sina backup- och återställnings-procedurer”, säger Michela Menting, chef för säkerhetsforskning hos ABI Research, till Bloomberg.

En annan bidragande faktor till att så få tycks betala skulle kunna vara det faktumet att kryptovalutan bitcoin kan vara krångligt att förstå sig på för den oinvigde.

”Om du ställs inför något som säger åt dig att betala en summa i bitcoin så vet de flesta människor inte hur man gör det”, säger James Smith, vd för Elliptic Enterprises Ltd, till Bloomberg.

Läs också: Microsoft riktar skarp kritik mot NSA efter Wannacry-attacken

De som faktiskt betalat lösensumman kan dock inte vara säkra på att få tillbaka sina filer, för enligt vissa experter som vår amerikanska systersajt Pcworld pratat med har inte Wannacry något automatiserat system för upplåsning. I stället görs varje dekryptering manuellt av förövaren bakom viruset.

”Oddsen att få tillbaka filerna okrypterade är väldigt små. Det är bättre att spara sina pengar och återställa de påverkade datorerna”, säger Vikram Thakur, teknisk chef på Symantec.