Minns ni Shadow Brokers, hackarna som stal hackerverktyg från NSA och sen försökte sälja dem till högstbjudande? I kölvattnet av kaoset efter utpressningsviruset Wannacry har den ökända gruppen nu återvänt. Varje månad, med start i juni, ska hackarna sälja av nya verktyg som utnyttjar sårbarheter i operativsystem, webbläsare och routrar.

Det var i fredags som myndigheter och företag världen över fick sina data inlåst av gisslanprogrammet Wannacry. En närmare granskning visade att programmet använde två av de verktyg som utvecklats av NSA. Shadow Brokers försökte sälja av dem på auktion. Men intresset måste ha varit svalt. Förra månaden släppte nämligen hackarna de båda verktygen öppet, skriver The Register.

Den underliggande sårbarheten som utnyttjats av Wannacry har lagats av Microsoft. Dels i en planerad uppdatering som skickas ut till alla operativsystem tillverkaren fortfarande stödjer. Men även det pensionerade Windows XP fick sig också en ny säkerhetsuppdatering. Det var helt enkelt för många, stora, organisationer som var beroende av mjukvaran.

Läs också: Över 300 000 infekterade av Wannacry – men få betalar lösensumman

Shadow Brokers tycks vara av den åsikten att de drabbade får skylla sig själva. Myndigheter såväl som it-företag har haft alla chanser i världen att fånga upp sårbarheterna i systemet. Nu är planen att sälja av nya sårbarheter varje månad, en slags prenumerationstjänst för virus och hackerverktyg. Dessutom säger de sig ha spioner på Microsoft och andra stora it-företag.

”Shadow Brokers släpper en ny månads­prenumerations­modell. Det kommer att vara lite som månadens vin. Varje månad kommer folk att kunna betala en medlemsavgift och få tillgång till data som bara medlemmar får varje månad. Vad de gör med informationen är upp till varje medlem”, skriver de i ett blogginlägg.

Varför gruppen agerar som de gör vet ingen riktigt. De säger å ena sidan att de inte vill ta din mormors pensionspengar – samtidigt struntar de i vem som köper deras verktyg. De har tidigare sagt att om en ansvarsfull person skulle köpa hela lagret, då skulle de lägga ner verksamheten. Än så länge har det inte hänt.