Kan virtuella träningsprogram vara ett sätt att träna upp robotar för att självgående utföra sysslor på ogästvänliga platser som Mars? Det tror den Elon Musk-grundade organisationen Open AI, som nu släpper plattformen One-Shot Imitation Learning. En helt vr-baserad träningsmiljö för robotar. Det skriver Engadget.

Via plattformens virtuella värld kan en människa visa robotar hur de ska utföra en uppgift. Till exempel kan en robot lära sig lyfta en kloss enbart genom att studera när en människa lyfter en virtuell kloss i vr. Och ”one-shot” i namnet betyder att det ska räcka att roboten får se hur den ska göra en enda gång.

Läs också: Virtual reality är hetare än någonsin - här är tre svenska företag som tagit täten

Under huven på systemet finns två neurala nätverk som hjälper roboten kalibrera distans, och ett som hjälper den tolka vilka kommandon den ska efterapa.

I skrivande stund är One-Shot Imitation Learning enbart en prototyp, men förhoppningen är att tekniken ska kunna användas för att på avstånd träna en robot i hur den ska hantera ett problem utan att en människa finns på plats, något som kan vara användbart ifall roboten råkar befinna sig på Mars.