Om allt går som Elon Musk planerat kommer hans rymdorganisation Spacex att skicka en bemannad rymdfarkost på en resa runt månen nästa år. Men det är inte alla som delar hans optimism.

Vladimir Solntsey som är generaldirektör för den framstående ryska rymdorganisationen RSC Energia tycker nämligen att Spacex tagit sig vatten över huvudet. Det skriver sajten Space.

Läs också: Nu klarnar Spacex planer på internet från rymden – 4 425 satelliter ska upp innan 2024

”Det vore svårt att utföra ett sådant uppdrag 2018 och även 2020. Ingen har sett några planer. Det finns ingen uppskjutningsraket, ingen rymdfarkost. Skeppet Crew Dragon som utvecklats för uppdrag till ISS och startraketen Falcon 9 är långt ifrån de maskiner som behövs för ett uppdrag till månen”, säger Vladimir Solntsey till Tass.

Men det kan finnas en förklaring till Vladimir Solntseys skepticism, hans organisation har nämligen också planer på en kommersiell färd runt månen. Planer som blivit försenade ett flertal gånger.

Men trots förseningarna tror han att eventuella kunder väljer dem framför Spacex.
 
”Jag tror att de fortfarande litar mer på oss. Vi har 141 bemannade uppskjutningar under bältet.”, säger Solntsey.

Utöver en kommersiell resa till månen har RSC Energia även planer på att återuppta de kommersiella rymdresor till ISS som organisationen anordnade mellan 2001 och 2009. Detta genom att försöka få in fler betalande kunder i de raketer som ska skickas upp för att hålla sationen operativ.

Läs också: Europeiska rymdorganisationen vill bygga månbas med Kina

”Under 2018 kommer vi att försöka flyga utan en flygingenjör ombord och från 2019 planerar vi att göra det till standard. Det kommer att finnas en befälhavare ombord som styr kontrollerna och två deltagare”.

Hela intervjun med Vladimir Solntsey finnas att läsa på engelska här.