Facebook har en mer eller mindre ohotad position som världens största sociala nätverk. Och på senare år har de tillsammans med andra it-jättar varit under EU:s lupp just på grund av sin särställning. Nu finns det uppgifter som pekar på att EU-kommissionen  kan komma att försöka bötfälla Facebook för en tre år gammal affär, skriver Reuters.

2014 köpte Facebook meddelandetjänsten Whatsapp. Men nu säger källor med insyn i myndigheternas arbete att uppköpet omgärdades av vilseledande information. Nu har en sex månader lång granskning visat att Facebook kan ha gett EU-kommissionen felaktiga uppgifter för att få affären godkänd.

Då, för tre år sedan, sa Facebook att de inte kunde matcha användarkonton på de två plattformarna. Kommissionens granskning har visat att bolaget visst hade de tekniska möjligheterna att göra precis just det. Ett officiellt besked väntas från kommissionen senare i veckan, alternativt nästa vecka. Varken EU eller Facebook har valt att kommentera uppgifterna än.

Läs också: IBM tar stora steg i kvantkampen med två nya processorer

Maxbeloppet för böter som kommissionen kan utfärda är en procent av den globala omsättningen, vilket i Facebooks fall skulle innebära 276 miljoner dollar.  

Men Facebook är inte ensamt om att undanhålla eller ge felaktig information. Vid en presskonferens nyligen berättade Margrethe Vestager, kommissionär med ansvar för konkurrensfrågor, att en handfull företag gjort precis så när de sökt tillstånd för uppköp och sammanslagningar.