Till det yttre tycks stora delar av internet ha blivit säkrare då allt fler sajter kan stoltsera med ett https-certifikat, men skenet kan bedra. För i takt med att de flesta webbläsare idag varnar för sajter utan https har allt fler cyberkriminella börjat använda protokollet för att få skumrasksajter att se seriösa ut. Det skriver The Register som hänvisar till analysföretaget Netcraft.

Enligt Netcrafts undersökningar har nämligen allt fler phising-sajter gått över till https i takt med att Chrome 56 och Firefox 51 börjat varna för sajter utan.

Den enkla förklaringen till varför hackarna nu börjat kryptera sina skumma sajter är alltså enkel, sajten ger skenet att den är säker och kategoriseras som säker av de flesta webbläsare. Men det finns även annat att vinna på att använda sig av protokollet, Google rankar till exempel sajter med https högre i sökresultat.

Läs också: Genombrott för https på webben – därför ska du säkra din sajt

En annan förklaring till att httpsanvändandet ökat bland nätkriminella är att det är en relativt smärtfri process att skaffa protokollet. Tidigare kostade det både tid och resurser att implementera men i dag finns det automatiserade system för att tillgodogöra sig krypteringen som är närapå gratis.