Kan datorchips användas som hjärnimplantat hos förlamade människor så att de återigen kan utföra motoriska rörelser och återfå känsel? Det hoppas chipptillverkaren Arm som nu inlett ett stort samarbete med forskare vid University of Washington där målet är att ta fram just sådana chipp. Det rapporterar BBC.

Läs också: Darpas bioniska Skywalker-protes klar för användning – ges till krigsveteranerFörsta steget i det gemensamma projektet är att ta fram ett chipp som kan skicka signaler från hjärnan till en stimulator i ryggraden, signaler som ska kunna användas för att kontrollera kroppsrörelser.

Men projektet stannar inte där, utan chippet ska även kunna skicka tillbaka signaler till hjärnan så att personen i fråga kan känna sensorisk information som temperatur eller hårdhet.

Om ett chipp skulle kunna lyckas skicka tillbaka sådan information till hjärnan hoppas forskarna att det även kan användas för att omprogrammera hjärnan, vilket skulle kunna hjälpa personer med Alzheimers.

Läs också: Framtidens engångslinser kan avgöra om du är sjuk

Enligt Arm finns det redan en prototyp av chippet som kommer att användas men det finns fortfarande vissa problem som måste lösas.

”Det finns några tidiga prototyper. Utmaningen är energiförbrukning och hettan som genereras. De behöver något ultralitet med ultralåg strömförsörjning”, säger Peter Ferguson, chef för hälsoteknik hos Arm, till BBC.

Arm och University of Washington är inte de enda som sneglar på chipp som behandlingsmetod mot förlamning, på Case Western Reserve University i Ohio lyckades forskare nyligen ge en totalförlamad patient möjligheten att återigen röra sina händer och armar.