Taxitjänsten Uber har den senaste tiden haft många problem, från pr-katastrofer till sviktande lönsamhet. Nu hoppas företaget att ett nytt prissättningssystem ska hjälpa dem att komma på fötter igen. Det säger produktchefen Daniel Graf i en intervju med Bloomberg.

Enligt Graf använde Uber tidigare ett mer konventionellt system för att prissätta en resa, efter faktorer som sträcka, tid och tillgänglighet. Det nya systemet ska vara betydligt mer sofistikerat, och använda maskininlärning för att analysera olika kundgruppers betalningsvilja.

Läs också: EU-jurist: Uber är ett taxibolag, inte ett it-företag

Till exempel kan resor från ett välbärgat område till ett annat kosta mer än en resa mellan två fattigare områden, även om sträckan är densamma.

”Det är väldigt lätt att göra en Google-sökning, men det som händer bakom kulisserna är väldigt komplext. Det är samma sak här. Det är lätt att göra en resa. Men att få allt att fungera på en hel marknad, på ett hållbart sätt, är väldigt väldigt svårt”, säger han till Bloomberg.

För att den komplexa prissättningen inte ska ge kunderna känslan av att bli lurade berättar Uber hur mycket resan kostar innan den bokas, och Chris Knittel, professor vid MIT, tror att systemet kan tilltala kunderna. Bara det inte leder till att förarna prioriterar resor som kostar mer.

”Samhället är mer öppet för att låta rika människor betala högre priser. Men om följden blir längre väntetider på resor till låginkomstområden borde de [Uber] passa sig”, säger han till Bloomberg.

Läs också: Ständigt omdiskuterade Uber håller hårt i tekniken: Vi är inget Manpower

De nya priserna ska vara ett sätt för Uber att fylla på kassan, men för förarna blir det ingen skillnad i arvode, trots att Uber tidigare kritiserats för att betala för lite. Däremot har Uber lovat att vara mer transparenta mot förarna, som nu får reda på hur mycket kunderna betalar.

I skrivande stund används det nya systemet på prov i 14 amerikanska städer. Så vi i Sverige behöver ännu inte studera en taxeringskalender innan vi bokar en resa.