Det blev trångt om saligheten häromveckan när ett stort antal AI-experter skulle bli klara med sina rapporter inför deadline till NIPS, världens största akademiska AI-konferens. Stora molnleverantörer fick leveransproblem och fick mer eller mindre slut på GPU-kapacitet.

Det säger flera av de drabbade forskarna till nyhetssajten The Register. NIPS-konferensen, som samlar närmare femtusen besökare, fokuserar på maskininlärning, neurala nätverk och artificiell intelligens. Inte konstigt då att det i akademiska kretsar är viktigt att ha resultat att presentera baserat på just sådan teknik. Men när grupper världen över försökte hyra utrymme via molnbaserade tjänster för att köra tester tog det stopp.

 GPU, grafikprocessorer, spelar en central roll i maskininlärning, och behövs för att köra vissa typer av beräkningar väldigt fort. De ger kortare träningstid och snabbare resultat. Något som gissningsvis stod högt upp på prioriteringslistan dagarna före deadline.

Läs också: Specialbyggd ”TPU” för maskininlärning på Google I/O

Forskare har sagt till nyhetssajten att liknande situationer uppstår då och då, särskilt inför någon större konferens. Förra veckans rusning och torka ska dock varit värre än vanligt. När maskininlärning går framåt och intresset växer ökar också kraven på leverantörerna.

Rusningen ska bland annat ha påverkat Google Cloud och Microsoft Azure, enligt forskare. Amazon Web Services ska inte haft några kapacitetsproblem. Anledningen sägs vara deras prissättningsmodell, som varierar med efterfrågan.Det är en utmaning för många företag att se till att systemen har tillräckligt med kapacitet.

Läs också: Här ska AWS öppna tre svenska datacenter – 1 miljard dollar ska investeras

– Ofta har molnleverantörer datacenter i regioner, och de flesta datacenter har inte tillräckligt med GPU-kraft per region. Azure är särskilt dåliga på det, säger Adam Gibson, grundare av startupbolaget Skymind som jobbar med att hjälpa företag införa AI-lösningar.

Ingen av de tre stora leverantörerna har funnits tillgänglig för kommentarer, eller så har de avböjt att kommentera uppgifterna.

NIPS-konferensen äger i år rum för 31:a gången, och drar igång i början av december i Los Angeles.