Det blev en jämn kamp när Googles AI AlphaGo under måndagen mötte den kinesiska världsettan i det notoriskt komplicerade strategispelet Go, men till slut var det datorn som gick vinnande ur striden. Det skriver The Verge.

Läs också: AlphaGo är tillbaka – slog mänsklig mästare i hemlighet

På pappret var det dock inte den mest övertygande av segrar då AlphaGo enbart vann med ett halvt poäng, men små marginaler ska inte vara ovanligt när det kommer till datorns vinster då maskinen jagar vinst framför poäng.

Efter matchen lovordades den 19-årige Ke Jie som ska ha spelat en bra match där han tidigt försökte motarbeta den spelstil som AlphaGo visat upp i tidigare matcher, bland annat i de 60 raka vinsterna datorn vunnit på nätet.

”Jag tyckte det var en underbar match. En eloge till Ke Jie som spelade ett väldigt bra spel och pushade AlphaGo till sina gränser”, ska Demis Hassabis, vd för Googles AI-satsning Deepmind, ha sagt efter matchen.

Läs också: Experten: "Företag som inte satsar på AI kommer att dö"

Nu väntar ytterligare två matcher mellan de två spelarna, på torsdag och lördag, och däremellan kommer AlphaGo även att spela ett dubbelmöte där två kinesiska proffs gör upp med varsin AlphaGo-lagmedlem.