Alla som någon gång suttit i skolbänken, eller varit på en lång företagspresentation, kan nog skriva under på att uppmärksamheten lätt kan dala. Nu har utbildningsföretaget LCA Learning tagit fram mjukvaran Nestor som kan läsa av exakt när uppmärksamheten vandrar iväg. Det rapporterar sajten The Verge.

Läs också: Därför utrustas offentliga toaletter i Peking med ansiktsigenkänning

Genom att låta en AI analysera studenternas ansiktsuttryck i realtid under en föreläsning ska mjukvaran kunna snappa upp när uppmärksamheten försvinner. När detta sker kan datorn sedan göra ett litet prov med den informationen som just då presenteras vilket informerar eleven om vad den kan ha missat.

Nestor ska även kunna analysera studenternas schema och komma med förslag på vad som behöver pluggas och när.

Enligt företaget LCA Learning, som ligger bakom Nestor, ska programmet inte användas för att skambelägga studenterna utan är främst tänkt som ett redskap som signalerar för en föreläsare vad som kan göras bättre för att nå ut till studenterna.

Just nu kommer Nestor att användas vid distansstudier på LCA:s business-skola i Paris, men om allt går som LCA vill kommer de inom kort att kunna presentera en produkt som även kan användas under lektioner i en fysisk lektionssal.

Läs också: Så ska regeringen digitalisera skolan – programmering från första klass

Enligt LCA nöjer de sig med att sälja mjukvaran till skolorna och säger sig därför inte ha några planer på att sälja användardata vidare. Systemet ska även kryptera och anonymisera alla data för att skydda studenternas integritet.