2012 släpptes enkortsdatorn för första gången. En lansering som öppna upp för en våg av liknande produkter och fick människor världen över intresserade av programmering. Framför allt har hallonpajen lockat många barn och unga, kan hända en hel generation av blivande utvecklare och it-ingenjörer.2012 släpptes enkortsdatorn för första gången. En lansering som öppna upp för en våg av liknande produkter och fick människor världen över intresserade av programmering. Framför allt har hallonpajen lockat många barn och unga, kan hända en hel generation av blivande utvecklare och it-ingenjörer.

Nu har grundarna i Raspberry Pi Foundation gått samman med kodarnätverket Coderdojo. Tillsammans bildar de nu vad som skulle kunna beskrivas som den största organisationen i världen för att främja unga människors programmeringskunskaper. Därmed lägger de ytterligare en samarbetspartner till listan efter Google och VMWare. Ett lyckat recept tycks det som eftersom pyttedatorn sålt långt över 10 miljoner exemplar.

Läs också: Pyttedatorn Raspberry Pi fyller fem och firar med ny modell

Coderdojo är en global kodarklubb för barn mellan sju och 17 år. Den första klubben öppnade på den irländska sydkusten i staden Cork. Ambitionen var att erbjuda en trygg plats där barn kan umgås och lära sig programmera tillsammans med mentorer, skriver Eben Upton i ett inlägg på Raspberry Pi:s blogg. I dag finns det kodarklubbar i 69 länder och 35 000 unga ninjor är återkommande besökare.

Nu är målsättningen att de två tillsammans ska öka antalet klubbar till 5 000 på bara tre år. Det blir alltså ett av de största projekt som dragits igång för programmering för barn. Även Raspberry Pi har ett utbildningsprogram och de hjälper skolor som använder deras produkter i det arbetet. Deras Code Club besöks av ungefär 150 000 barn varje veckan. Dock, som Engadget skriver, ska det tilläggas att den klubben inte är ett eget påhitt utan gick upp i organisationen för ungefär två år sedan.

Sammanslagningen innebär att Raspberry Pi Foundation blir en del av Coderdojos styrelse, men utan några ekonomiska intressen. De två kommer enligt blogginlägget att jobba sida vid sida och utnyttja sina respektive styrkor för att nå målen. Dessutom går Raspberry Pi in med såväl praktisk som ekonomisk hjälp i projektet.

Läs också: Se upp Raspberry Pi! Här är konkurrenterna som utmanar den populära minidatorn

Nyligen sa Eben Upton att organisationen kommer lägga mindre fokus på ny hårdvara och större produktlanseringar. Till förmån för utveckling av mjukvara och för att kunna lägga mer resurser på välgörenhet.– Vår kombinerade styrka kommer göra det möjligt för oss att investera i den infrastruktur och de system som vårt arbete grundas på. Och så vi kan erbjuda en bred uppsättning produkter och tjänster till våra medlemmar, skriver Eben Upton.