Att personuppgifter, som kreditkortsnummer och personnummer, är eftertraktat bland cyberbrottslingar på nätet är känt sedan länge. Men när amerikanska konsumentverket FTC nyligen undersökte saken närmare blev de chockade över hur snabbt läckta uppgifter användes för att sätta ett bedrägeri i rullning. Det rapporterar CNN.

Läs också: Sex steg för att ta kontroll över din it-säkerhet

I sitt experiement hade FTC tagit fram uppgifter tillhörande 100 påhittade personer som de sedan postade på ett forum som används av hackare för att dela med sig av stulna uppgifter. Efter att de postat uppgifterna tog det sedan bara 9 minuter innan de kunde se att någon försökte sig på ett bedrägeri.

Ett tidsspann som visar att de kriminella inte spiller någon tid.

"Det finns människor som väntar och är redo att hoppa på stulna uppgifter”, säger Dan Salsburg, chef för teknologisk forskning på FTC, till CNN.

Efter första försökt gjorde FTC om sitt experiment och den andra gången tog det över en timme innan någon försökte sig på att använda uppgifterna. Men vid båda tillfällena blev det väldigt tydligt att läckta personuppgifter kan kosta skjortan för den som råkar ut för det.

För allt som allt gjordes 1 200 försök att använda de påhittade uppgifterna, och totalt användes uppgifterna för att försöka köpa varor för 12 825 dollar, cirka 111 000 kronor.

Läs också: Högre krav på samhällsviktiga företag att skärpa it-säkerheten

När det kommer till de falska e-post-kontona som också placerades ut av FTC försökte hackare ta sig in vid 493 tillfällen.

Att stoppa läckta uppgifter från att hamna i de kriminellas händer kan vara svårt, men FTC rekommenderar alla att använda sig av tvåstegsautentisering när det finns att tillgå, då dessa skyddade de falska profiler som använt sig av det i deras experimentet.