Wikipedias beslut att kryptera sin sajt med protokollet https har gynnat yttrandefriheten på nätet, det rapporterar Motherboard som hänvisar till en färsk studie från Harvard Center for Internet and Society.

Läs också: Genombrott för https på webben – därför ska du säkra din sajt

För sedan Wikipedia flyttat över hela sin sajt till https har det blivit allt svårare för stater att kunna snoka i vad deras invånare besöker för artiklar på Wikipeda. Detta då de endast kan se att någon besöker Wikipedia och inte vilken artikel som det faktiskt gäller.

Tidigare har vissa länder blockerat innehåll i den stora encyklopedin, bland annat ska Turkiet har censurerat artiklar om det kvinnliga könsorganet och i Kina har hela Wikipedia bockerats i omgångar.

Fram till 2015 erbjöd Wikipedia sin sajt både i https och standardformatet http, vilket gjorde att innehållet kunde skilja sig åt då den okrypterade sajten kunde censureras. Men i juni samma år gick så Wikiepedia över helt till krypterad trafik. Ett beslut som fick kritik från de som menade att hela sajten nu riskerade att blockeras snarare än bara några artiklar, vilket kunde vara ett hårdare slag för yttrandefriheten.

Läs också: Kinesiska kulturmuren? Kina ska bygga ett eget Wikipedia

Men efter att ha studerat 1,7 miljoner artiklar på 286 olika språk från 2011 till 2016 har nu alltså forskarna vid Harvard kommit fram till att beslutet minskat på censuren. Även om länder som Kina, Thailand och Uzbekistan censurerat hela Wikipedia under tidsspannet som studien täcker.

"Initiala data pekar på att flytten till https har varit ett bra beslut när det kommer till försäkra sig om tillgängligheten för information", skriver forskarna i sin rapport.