Det har gått 500 år sedan Martin Luther spikade upp sina 95 teser på kyrkdörren i Wittenberg och utmanade den katolska kyrkan. Då spreds hans idéer vidare genom den nya tekniken – boktryckarkonsten.

Men i dag är det annan teknik som utmanar vårt samhälle och därför har roboten BlessU-2 tagits fram som en del av en jubileumsutställning.

Tanken är att roboten ska sätta fart på debatten om kyrkans framtid och potentialen i artificiell intelligens, skriver The Guardian.

Roboten har en pekskärm på bröstet, två armar och ett huvud av Plåtniklas-typ. Det går att välja på att bli välsignad på tyska, engelska, franska, spanska eller polska och det går också att välja om rösten ska vara manlig eller kvinnlig.

Roboten lyfter armarna och händerna lyser upp när den uttalar välsignelsen på det valda språket. Om man vill det kan man också få en utskrift. Och om roboten kraschar så finns en backuprobot redo.

Läs också: Nu stegar samarbetsroboten in på företaget – är din it-avdelning redo?

– Vi vill att folk ska fundera över om det är möjligt att välsignas av en maskin eller om det behövs en människa, säger Stephan Krebs från den protestantiska kyran i Hesse och Nassau till Guardian.

– Folk som kommer in utifrån är nyfikna, roade och intresserade. De är verkligen tagna av det och mycket positiva. Men en del personer inom kyrkan tror att vi vill ersätta mänskliga präster med maskiner. De som är mer kyrkoorienterade är mer kritiska.

Stephan Krebs tror inte att robotar är svaret på den brist på präster som finns i Europa. Den kan aldrig ersätta själavården, framhåller han.

– Vi vill inte robotisera kyrkans arbete, utan se om vi kan föra över ett teologiskt perspektiv till en maskin.

BlessU-2 är dock inte den första robot som gör sitt intåg i religiösa sammanhang. Förra året utvcklade ett buddhisttempel i Peking en robotmunk som kunde sjunga mantran och förklara grundläggande principer i buddhismen.