Inget är väl så besvärligt som att behöva åka till ett utlämningsställe för att hämta ett paket. Eller vänta förgäves på en brevbärare som inte kommer fast hen säger att de varit på plats. Eller, det är klart det finns jobbigare saker. Men det skaver i vardagen.

Amazons svar att de själva ska leverera försändelserna med drönare. Nyligen tog de dessutom patent på en lösning med inbyggda fallskärmar för att paketet ska landa mjukt och inte skadas.

Enligt patentet som utfärdats av USA:s motsvarighet till patent- och registreringsverket ser anordningen ut som vanliga paketetiketter. Men bakom denna till synes vanliga etikett döljer sig ett system av små kablar, en fallskärm, en lucka och en slags sele för att hålla det hela på plats. Det kan också vara så, skriver Geekwire som kikat närmare på dokumenten, att det går att bygga in sensorer och landningskuddar också för att se till att paketet landar rätt.

Att döma av de bilder som skickats med i ansökan ska anordningen kunna användas på alla typer av paket. Är det ett stort paket kan flera fallskärmar användas för att säkra lastens resa mot marken. Mellan paketet och drönaren är det tänkt att det ska gå fasta linor. När det är dags för avlämning dras linorna bort och fallskärmen vecklas ut.

Läs också: Amazons huvudvärk i drönarprojektet: Undvika gäss

Amazon har filat på olika leverensmodeller de senaste åren, men fokus just luftburna transporter. Där har drönarna tagit upp en stor del av projekttiden. Men fallskärmarna är inte den mest galna idéen de testat.

De har tidigare fått patent för en slags katapultlösning där paketet skjuts ut från drönaren i luften. Andra lösningar de undersökt är drönare från flygande lagerbyggnader eller system där flera drönare kopplas ihop till en större maskin. I takt med att de testar sig fram når de också resultat, förhoppningsvis. De första demonstrationerna har redan ägt rum. Så vem vet, inom kort kanske julklapparna landar i snöslasket utanför farstun.