Ett av problemen med stora serverhallar är all den värme som uppstår när maskinerna arbetar, ett faktum som fått många företag att placera dem på kalla platser för att automatiskt kyla ned lokalen. Det holländska startupföretaget Nerdalize tänker dock precis tvärtom, de tycker i stället att vi bör placera servrarna i våra hem för att ta tillvara på värmen. Det skriver The Verge.

Läs också: Digiplex hyllar svensk datacenterindustri – säkrar upp ny prestigekund

Företagets affärsidé går nämligen ut på att sälja serverutrymme till företag hemma hos vanliga människor, som i gengäld får värme från maskinerna. Hittills har företaget tagit fram ett element som drivs av värmen från en server, en lösning som idag används i fem holländska hem.

nerdalize
En server i elementet – så vill Nerdalize värma upp våra hem i framtiden.

I augusti kommer dock Nerdalize ta sin idé vidare genom att låta 42 hushåll få varmvatten enbart från servervärme, något som företaget kallar datauppvärmt vatten.

Om man får tro Nerdalize kan hem utrustade med deras produkter spara så mycket som 3 000 kronor per år, samtidigt som det kostar företagen som hyr serverutrymmet hälften så mycket som det hade gjort med en riktig serverhall. Sedan blir även miljön en vinnare då systemet tar till vara på värme som annars hade gått förlorad.

Läs också: Nu minskar antalet datacenter – men mer investeras

Naturligtvis återstår det att se hur pass vanlig Nerdalize metod blir för uppvärmning, dels då företagen måste godkänna att deras data står hemma hos någon annan och dels då det kan vara krångligt för hushållen att sköta servrarna.