I maj gick polisen i Storbritannien ut med att de ingått ett nytt avtal med företaget Nec som ska leverera ett system för ansiktsigenkänning som kan användas på offentliga platser för att hitta misstänkta brottslingar. Nu rapporterar Mashable att polisen gripit en person under finalen av Champions League i Cardiff med hjälp av systemet, vilket är första gången ett system för ansiktsigenkänning lett till ett gripande i landet.

Läs också: FBI:s system för ansiktsigenkänning – en enda röra

Just nu finns det få detaljer om vad personen är misstänkt för, vilket skulle kunna betyda att utredningen fortfarande pågår. Men till Mashable säger en talesperson från polisen att personen i fråga ska ha varit från Cardiff och inte varit kopplad till fotbollsmatchen.

Polisen i Storbittanien har använt sig av system för ansiktsigenkänning sedan en tid tillbaka, bland annat skannade polisen i Leicestershire ansiktet på 90 000 besökare under Download-festivalen 2015.

Den brittiska polisens omfamnade av ansiktsigenkänningsteknik har dock inte undgått kritik, utan flera människorättsorganisationer har öppet gått ut och varnat för att tekniken hotar den personliga integriteten.

Läs också: AI ska hjälpa polisen hitta brottslingar på stan

Ansiktsigenkänningsteknik har även blivit ett vanligare verktyg för polisen i USA, där en studie nyligen pekade ut att cirka 117 miljoner amerikaner finns med i polisens ansiktsregister.

I Sverige tittar polisen också på ett system för ansiktsigenkänning, men innan dess måste ett regelvärk sättas.