I ett minst sagt ambitiöst projekt vill den självutnämnda rymdnationen Asgardia senare i år skicka upp en satellit. Men inte vilken satellit som helst. Denna är farkost är tänkt att fungera som en cirkulerande datahall i omloppsbana runt jorden. Genom att flytta informationen från jordens yta skulle den också kunna komma undan de världsliga lagarna som gäller här. Ett slags data- och skatteparadis halvvägs ut i universum.

Satelliten skulle kunna bli det första steget för gruppens mål att skapa en egen nation i rymden, skriver Motherboard. Det var i oktober förra året som en grupp forskare och vetenskapsmän presenterade planerna för Asgardia. Ett privat litet rike som på sikt även skulle bebos av människor och som ska skydda jorden och hennes invånare från hotfulla utomjordningar och asteroider. Bakom projektet står den ryska affärsmannen och vetenskapsmannen Igor Ashurbeyli.

Läs också: Nytt uppdrag för Spacex – ska skjuta upp spionplanet X-37B i rymden

180 000 jordbor har hittills visat intresse för rymdriket, som i högsta grad fortfarande bara existerar i teorin. Men det går att ansöka om medborgarskap. Vem som helst kan söka och för säkerhets skull kan det vara bra att säga att det inte påverkar ens nuvarande nationalitet.

Satelliten ska enligt en ansökan till amerikanska myndigheter skickas upp i september. Den får skjuts av en farkost som ska upp till den internationella rymdstationen ISS. Ombord finns en SSD-disk med 512GB. Vad det är för data går framgår inte av ansökan. Men Asgardia-projektet har tidigare sagt att de vill lagra mänsklighetens samlade kunskap i rymden.

Att lagra data långt bortom lagens långa arm är ingen ny idé. Det finns redan områden på vår planet som utropat sig till suveräna stater. I en gammal försvarsanläggning utanför Englands kust har det till exempel lagrats data som ses som olaglig i andra länder, som spelsajter och hemlig företagsinformation. Havenco, företaget bakom anläggningen, la ner verksamheten 2008 efter såväl juridiska och ekonomiska bekymmer.

Läs också: Microsoft-grundaren Paul Allen har byggt världens största flygplan

Asgardia säger att de ska respektera internationella avtal och kommer inte heller lägga sig i affärer mellan stater i jorden. Men vägen till dataparadis är lång. Först och främst måste de nå rätt status och definitionen av en stat tillåter i dagsläget inte en rymdstation. Förutsättningarna är således inte helt klara. Dessutom kan det vara så att själva farkosten räknas som amerikansk, och då gäller amerikanska lagar. Detta för att de flesta länder i världen skrivit under ett FN-avtal som fastslår precis det, att farkosten tillhör det land där de tillverkades eller sköts upp ifrån. Men om de hittar ett land som inte skrivit på, är det ett steg i rätt riktning.