Säkerhetsforskare på det ryska antivirusföretaget Dr.Web har upptäckt en ny Linuxtrojan som sprider sig bland på uppkopplade Raspberry Pi-datorer. Det rapporterar Bleeping Computer.

Läs också: Se upp Raspberry Pi! Här är konkurrenterna som utmanar den populära minidatorn

Trojanen, som heter Linux.Muldrop.14, tros ha siktat in sig helt på Raspberry Pi och letar efter uppkopplade maskiner där användarnamnet är Pi och lösenordet Raspberry. När maskinen väl infekterats ändrar trojanen lösenordet och börjar utvinna kryptovaluta via maskinen.

Förvisso är enkortsdatorer som Raspberry Pi långt ifrån optimala för utvinnandet av kryptovaluta, då det är en process som kräver ganska bra hårdvara för att verkligen kunna ge resultat, men det är ändå helt möjligt.

muldrop
Foto: Dr.WebYtterligare ett virus som orsakar problem just nu är Linux.ProxyM, som upptäcktes i februari. Diagrammet visar antalet attacker sedan mitten av maj.

Vid sidan av utvinnandet skannar trojanen även nätet efter nya offer att infektera. Vill du skydda din Raspberry Pi är det därför bäst att inte använda sig av den skrämmande osäkra kombinationen av lösenord och användarnamn.

Läs också: Enormt bot-nätverk upptäckt – 15 000 servrar utvinner kryptovaluta i hemlighet

Utöver Linux.Muldrop.14 ska forskarna vid Dr.Web hittat ytterligare ett virus kopplat till Linux, Linux.ProxyM, som kan användas av hackare för att köra proxyservrar på den infekterade maskinen för att maskera sin identitet. Enligt Dr.Web ska de hittat 10 000 infekterade system sedan de upptäckte viruset i februari.