IBM:s superdator Watson må redan ha vunnit i Jeopardy och räddat livet på en cancersjuk kvinna, men nu står datorn inför sitt kanske tuffaste uppdrag hittills när IBM presenterat sitt kommande projekt Science for Social good. Ett program där Watson tillsammans med forskare ska försöka lösa 12 problem som alla är kopplade till FN:s lista över de 17 globala mål som krävs för en hållbar utveckling. Det rapporterar Mashable.

Läs också: AlphaGo krossade världsettan i Go – nu lägger Googles AI ner tävlandet

Bland annat ska Watson och forskarna komma fram till det bästa sättet att distribuera nödprovians till katastrofområden – en metod som sedan ska bakas in i ett digitalt verktyg som kan delas ut till humanitära välgörenhetsorganisationer.

Ett annat problem som ska lösas är analfabetismen, där IBM hoppas att AI ska kunna bryta ned textinformation till visuell information och tal, vilket inte löser problemet men underlättar processen att sprida information i områden där analfabetismen är utbredd.

”Projekten som valts ut till årets Social Good program täcker ett viktigt omfång av ämnen: som att förutspå nya sjukdomar, främja innovationen, lindra analfabetismen och hungern, samt att hjälpa folk ut ur fattigdomen”, säger IBM:s forskningschef Arvind Krishna i ett uttalande som Mashable tagit del av.

”Det som för dem samman, i grunden, är att de kräver stora framsteg inom vetenskap och teknologi. Med våra partners expertis och stora mängder data, verktyg och erfarenheter kan Science for Social Good erbjuda nya lösningar på de problem som vårt samhälle står inför”.

Läs också: Så har IBM tagit Watson från Jeopardy till big business

Programmet smygstartade redan förra året med några pilotprojekt, bland annat ett där maskininlärning användes för att förutspå spridningen av Zika-viruset. En metod som idag prövas på fältet för att försöka stoppa spridningen.