För kinesiska studenter som hoppas komma in på en exklusiv utbildning gäller det att leverera på inträdesprovet gaokao, som kan liknas vid högskoleprovet här i Sverige. Men då provet betyder så mycket finns det naturligtvis de som försöker ta genvägar genom att fuska sig till ett bra betyg. Därför har kinesiska myndigheter nu tagit fram ett rigoröst säkerhetssystem för att förhindra fusk. Det skriver Reuters.

Läs också: Ansiktsigenkänning ska hålla studenterna uppmärksamma på lektionen

Systemet består av flera delar som bland annat kräver att studenterna identifierar sig själva med fingeravtryck och sitt ansikte i ett datorsystem för att få ta del av provet.

Väl i provsalen finns det sedan störningsutrustning som förhindrar kommunikation med telefon eller radio, och som pricken över i:et bevakas studenterna även av drönare.

Redan innan provet gjordes i år ska den kinesiska polisen ha gripit 52 misstänkta fuskare, vilket är en tydlig indikator på att landets skolväsende tar provet på största allvar.

Läs också: Kina har redan världens snabbaste dator – nu ska de ta täten på kvantdatorer också

När det kommer till fusk ska det mest vara utbrett inom ämnen som har ”rätta svar”, som matematik eller engelska. Ämnen som kräver att studenterna skriver en uppsats är därför mindre utsatta för fusk.