Föreställ er himlen över våra storstäder om tio år. Om Google och Amazon når dit de vill lär ni inte se några duvor och fiskmåsar utan drönare. För att det inte ska bli trafikkaos har en rad företag filat på olika kontrollsystem. I den skaran igår Googles moderbolag Alphabet och Project Wing.

Läs också: Trafikledningssystem för drönare ska ge ordning och reda i luften
 
De har för första gången genomfört lyckade tester av sitt kontrollsystem, skriver The Verge. Tillsammans med Nasa och amerikanska luftfartsverket FAA har de fått drönare att flyga runt i samma område utan att störa varandra. För att lyckas med det ha de utrustat drönarna med mjukvara basera på flera av Googles redan existerande program. De har använt Google Maps för att de ska förstå hur omvärlden ser ut och molntjänster för att få processorkraft. 

Trafikledningssystem
Trafikledningssystemet har fått drönare att flyga i samma område utan att störa varandra.

Resultatet blev en bild över hur komplicerade flygvägarna kan se ut när ett stort antal drönare rör sig i samma luftrum och hur de vägarna behöver anpassas för att undvika en krock.

När Google blickar in i framtiden ser de hur Project Wing och andra bolag har flottor bestående av tusentals drönare. Förutsättningarna under testerna var helt annorlunda. De hade tre drönare. En som skulle leverera ett paket och två andra som utförde räddningsuppdrag.

Läs också: Ny video på Google-Larrys "flygande bil" väcker starkt habegär

Kontrollsystemet befinner sig fortfarande i sin linda och det är en bit kvar tills det att de är robusta nog att fungera i större skala. Men alla resor börjar med ett steg, och Google har tagit sitt. Mer information om systemet finns i ett inlägg på sajten Medium.