Om allt går enligt plan kommer Facebook att erbjuda en funktion där användarna kan penumerera på nyheter direkt från olika nyhetstjänster direkt i Facebook i slutet av 2017, uppger Wall Street Journal.

Ännu är detaljerna oklara men diskussionerna ska just nu handla om att funktionen ska finnas tillgänglig bara tillsammans med de artiklar som läggs upp på Facebook av nyhetstjänsterna via Instant Articles, det format som nu används för att lägga in artikeln i sin helhet på Facebook.

Läs också: Stora europeiska medier: Facebooks och Googles kakor dödar vår digitala affär

Hur betalmodellen ska se ut är inte heller spikat men enligt vad tre väl insatta personer uppgivit för Wall Street Journal så lutar diskussionen mot att användarna ska få läsa några artiklar gratis varje månad, tio är ett antal som nämns av en person, innan de behöver betala för att få tillgång till fler.

En annan fråga som diskuteras är hur betalningarna ska ske och huruvida Facebook ska få en del av intäkterna. En modell som varit uppe är att Facebook skulle ta del av betalningsinformationen men låta nyhetstjänsterna behålla intäkterna.Från mediernas sida har det länge funnits en frustration över hur Facebook och Google inte bara tagit över onlineannonseringen utan också sprider nyheter utan att själva göra jobbet. Jim Friedlich, vd i den stiftelse som står bakom tidningen Philadelphia Inqiuirer är en av dem som lobbar hårt för att få fram en sådan här lösning och han tror att det kan rita om spelplanen helt framöver.

Läs också: Lättare för polisen att få data från Facebook om EU får bestämma

– Att hjälpa nyhetstjänster att få betalt för sitt digitala innehåll är förmodligen den mest meningsfulla hjälp som Facebook kan bidra med till journalistiken i världen, säger han till Wall Street Journal.