Nytta med nöje är som bekant en uppskattad kombination. Med den digitala utvecklingen följer smarta plagg och hudnära teknik. Nästa steg i den resan har tagits av forskare på MIT och Harvard Medical School: de har tagit fram en tatuering som ändrar färg utifrån olika kroppsvätskor.

Tatueringen går under namnet ”dermal abyss” och visar hur kroppsytan, det vill säga huden, kan fungera som en slag interaktiv skärm. En förening av traditionell tatueringskonst och framsteg inom biotekniken, skriver forskarna själva enligt sajten Geek.com. Men de är också noga med att påpeka att det än så länge bara är ett forskningsprojekt.

Läs också: Högteknologiska gnuggisar – här är tatueringarna som kan ersätta wearables

Om metoden ändå når ut till patienterna är det framför allt diabetiker som kan dra nytta av tatueringarna. Idag mäter patientgruppen dagligen sina blodsockernivåer med blodprov, ofta ett nålstick. Den processen kan ersättas med tatueringen.

Inbyggda sensorer kommer att skifta från blått till brunt om sockernivåerna ökar. Patienten kan på så sätt enkelt hålla koll på sig själv och om hen behöver en dos insulin. På samma sätt kan sensorer som mäter ph-värdet gå från lila till rosa, samt självlysande grön färg lysa mer intensivt om saltnivåerna ökar.

Läs också: Temporär tatuering gör dig till levande Instagram

Det är inte första gången forskare på det tekniska universitetet testar nya vägar inom medicintekniken. Förra året visade de hur tillfälliga tatueringar kunde fungera som ett slags gränssnitt direkt på huden och kopplas upp mot en telefon.