Vid sin årliga utvecklarkonferens F8 presenterades planer på hur användarna framöver ska kunna skicka meddelanden och uppdatera sina flöden med tankens kraft. Detaljerna var inte många. Frågorna kring hur detta egentligen skulle gå till väcktes omgående.

Nu visar det sig, skriver Wall Street Journal, att tekniken de utforskar kan revolutionera hur vi studerar den mänskliga hjärnan. Metoderna verkar dock mer åt det galna hållet och forskare utanför Facebooks experimentverkstad har uttryckt viss tveksamhet kring om det ens kommer att lyckas. Det stoppar dock inte bolaget från att investera stora pengar i projektet.

Läs också: Forskare har lyckats återskapa bilder på ansikten från avläsningar av apors hjärnor

Forskningen äger rum i den mystiska byggnaden Building 8.

– När du sitter med en VR-hjälm på huvudet eller går runt i en förstärkt verklighet är det inte så lätt att sträcka sig efter vare sig tangentbord eller datormus, säger Mark Chevillet, fysiker och hjärnforskare på inkubatorn och som jobbar med projektet.

Tanken är att hitta ett sätt att styra de systemen utan att använda händerna. Att skicka meddelanden är bara det första steget. Andra aktörer kikar på hur olika implantat i hjärnan kan styra tanken. Facebooks lösning kan vara så enkel som ett pannband.

Till teamet som jobbar på Building 8 har de också knutit omkring 60 forskare och tekniker från olika forskningsinstitut runt om i USA. Målet är att väcka liv i en gammal metod som utgår från något som kallas snabb optisk spridning. Helt kort går det ut på att ljus får lysa genom huvudet, in i hjärnan, och sen mäter man ljuset som reflekteras tillbaka, skriver Wall Street Journal. Låter det knasigt? Ja, det är lite galet men metoden har använts tidigare. Även om den till stora delar övergivits.

När metoden testats på djur har hjärnan legat öppen. De har visserligen kunnat se hur hjärncellerna påverkas, men utan skallben, hud och hår i vägen. Utmaningen är så klart att göra samma sak på en människa, utan att plocka ut hjärnan. Något som man hittills inte lyckats med.

Läs också: Arm-chipp i hjärnan ska hjälpa förlamade människor att återfå rörligheten

Anledningen till att Facebook tror att de kommer lyckas är att de tagit fram sensorer som kan identifiera små, små fotoner som tar sig igenom såväl hud som ben. De studsar sedan tillbaka och fångas upp av en detektor istället för att spridas åt alla håll. Men återigen, tekniken har inte testats på någon människa.Krishna Shenoy är en framstående hjärnforskare på Stanford university. Han har inte sett några tecken på att metoden kan fungera. Och ska man kunna läsa hjärnaktivitet utifrån krävs någon typ av sensor säger han.

Facebook använder en annan, i dag mycket populärt tillvägagångssätt, artificiell intelligens. Mark Chevillet säger att om de samlar in tillräckligt med data från rätt delar av hjärnan skulle de kunna träna en maskinlärande algoritm, som kopplar hjärnaktivitet till språk, att plocka ut ord från hjärnan.

Reaktionerna från forskningsvärlden har varit skeptiska. Inte helt omöjligt men inte helt riskfritt.