Gif är en överlevare - det är ett av de allra äldsta formaten för bildfiler, baserat på LZW-algoritmen, en algoritm för bildkomprimering som Unisys patenterade 1985.Trots att gif hunnit växa upp är det samma fart på animationerna ­och de har snarare fått en revival på senare tid.

Animationerna passar bra in i vår chattkultur där vi gärna använder oss av bilder för att förmedla olika känslor ­– som smileys och andra dekaler.

Facebook passar därför på att från och med i dag göra det möjligt att använda sig av gif:ar inte bara i Facebookmessen utan även i kommentarerna på sajten. Trenden är tydlig ­ – vi går allt mer från text och mot bild.

Läs också: Gör tråkiga data till underhållande gif-bilder med Googles senaste verktyg

Men det hade kunnat bli stopp. Eller kanske inte, men Unisys gjorde i alla fall ett försök att hävda att det krävdes tillstånd från dem, och eventuellt en avgift, för att komprimera och packa upp gif-filer. Hade man lyckats genomdriva det är det kanske inte så troligt att vi fått uppleva 30-årsdagen.

Efter alla dessa år pågår också en annan strid kring gif – uttalet. De flesta i Sverige har säkert landat i att uttala med ett g-ljud i början men i engelsktalande länder finns det också en falang som vill ha ett j-ljud i starten. Facebook har rentav en uttalsomröstning bland sina amerikanska användare.

via GIPHY

Fast faktum är, konstaterar The Verge, att saken redan är avgjord. När filformatets skapare Steve Wilhite tog emot pris för att gif utsetts till årets ord 2012 slog han fast att det är j-uttalet som gäller.

Så grattis jif!