Det är nog bäst att vi människor vänjer oss vid att maskinerna spöar oss i spel. För bara några veckor sedan krossade Googles AI AlphaGo världsettan i det tusenåriga taktikspelet go, och nu har Microsoftägda Maluubas AI tagit ytterligare en skalp – högsta möjlig poäng i Atari-klassikern Ms Pac-man. Det skriver The Verge.

Läs också: AlphaGo krossade världsettan i Go – nu lägger Googles AI ner tävlandet

Utan sammanhang kanske det inte säger så mycket om datorns bedrift, men faktum är att maxpoängen 999 900 slår det mänskliga rekordet fyra gånger om.

För att lyckas använde sig Maluubas forskare av 150 separata AI-agenter, som alla skötte olika uppgifter. Vissa jagade poängprickar, andra koncentrerade sig på att undvika spökena. Dessa beslut skickades sedan till ett AI-överhuvud som tog beslut utifrån vad flest agenter tyckte var rätt, där de som jagade poängprickar alltid rankades mindre än de som aktade sig för spöken.

Läs också: Svenska företag redo ösa pengar över AI

”Det är ett trevligt samspel mellan hur de måste göra för att samarbeta utifrån alla agenters preferenser och hur de enbart bryr sig om ett enda problem. Det blir förmånligt för helheten”, säger Harm Van Sejjen, forskare vid Maluuba, till The Verge