Valbestånden i världshaven står inför många utmaningar när det kommer till miljöförstöring och klimatförändringar. Men för forskarna är det svårt att exakt urskilja hur de jättelika djuren påverkas av förändringarna, för trots sin storlek är djuren tämligen svåra att följa och ta prover på.

Därför har ett lag med valforskare vid Ocean Alliance nu börjat använda sig av drönare för att samla in DNA-prover från djurens snor. Det skriver Recode.

Drönarna, som fått det passande namnet Snotbot, kan följa valarnas rörelser från luften och när valarna går upp till vattenytan för att tömma lungorna är Snotbot redo att samla in det snor som följer med djurens utandning. Via snoret kan forskarna undersöka valens DNA, mikrober, hormonnivåer och metabolism.

Läs också: Franska militären tränar örnar att fånga fientliga drönare – se bilderna här

Snotbot är dock inte enbart en snorinsamlare, utan tack vare ett inbyggt AI-system från Intel kan drönarna även identifiera enskilda individer bland valarna och maskinen kan även analyser snorproverna i realtid.

Proverna tillsammans med fotomaterialet från drönarna ger enligt forskarna en ovärderlig insikt i hur livet ser ut för valarna, och förhoppningen är att proverna ska kunna hjälpa flera av de mest utrotningshotade arterna.