Sociala nätverk och plattformar har liksom andra delar av internet blivit en arena för terrorister. Och bolagen bakom har fått kritik för sitt bristande agerande i försöken att få bort hatiskt innehåll, rasism och uppmaningar till terrorbrott. I dag har Facebook lagt fram sin plan för hur de ska få bort terroristerna från sitt nätverk.

Krafttaget kommer i form av dels nyrekryterad expertis inom säkerhet och terrorbekämpning. De ska också samarbeta med andra organisationer och företag som redan i dag jobbar mot terrorbrott. Men framför allt ska anti-terrorarbetet bygga på modern teknik, artificiell intelligens.

Läs också: Experten: "Företag som inte satsar på AI kommer att dö"

– Facebook har nyligen börjat använda sig av artificiell intelligens i sin terrorbekämpning. Samtidigt som artificiell intelligens inte på egen hand kan upptäcka alla terrorrelaterat innehåll är teknologin ovärderlig för en plattform som Facebook, skriver de i ett pressmeddelande.

Några av de områden där tekniken ska användas är bildanalys och textförståelse. När någon till exempel försöker ladda upp bilder eller videoklipp på terrorbrott kommer systemet först se om det är en tidigare känd bild. Om en bild eller klipp tidigare laddats upp och klassats som kommande från IS eller Al Qaeda, då ska inte andra konton kunna ladda upp innehållet igen.

När det kommer till textanalys handlar det om att identifiera förespråkar terrorism. De experimenterar just nu med olika metoder för att få det att fungera genom att utgå från propagandatexter de redan plockat ner. Analysen ligger till grund för en algoritm som ska kunna göra bedömningar löpande och som lär sig upptäcka liknande inlägg.

Ytterligare en åtgärd de vidtar är att få bort kluster av terrorister. I ett blogginlägg skriver de att kluster finns så väl som i den verkliga världen som på internet.

Läs också: Så funkar geofencing – tekniken som ska försvåra terrorattacker

– Så när vi identifiera sidor, grupper, inlägg och profiler som stödjer terrorism använder vi också en algoritm för att sålla ut och hitta annat material som också gör det. Vi använder signaler som om ett konto är vän med flera andra konton som plockats bort på grund av terrorism, eller om de delar samma attribut, skriver bolagets policyansvarige Monika Bickert och Brian Fishman som ansvarar för antiterrorism arbetet.

Den grupp som i dag hanterar och granskar användarnas anmälningar kommer att utökas med 3 000 personer. De som arbetar uteslutande med terrorbekämpning har också blivit fler under året och är i dag 150 personer.

– Vi vill att Facebook ska vara en fientlig miljö för terrorister. Utmaning för plattformar på nätet är de samma som för samhället i stort – att försöka bli bättre på att fånga upp de tidiga signalerna innan det är försent, skriver de i blogginlägget.