När Kina förra året skickade upp kvantsatelliten Micius i rymden var det inte många som förstod exakt vad satelliten skulle göra där uppe. Men nu rapporterar CNN att ett kinesiskt forskarlag lyckats använda sig av satelliten för att skicka en liten partikelstråle med intrasslade fotoner till jorden. En bedrift som kan vara startskottet för en ny sorts kryptering - kvantkryptering.

För med hjälp av partikelstrålen ska det vara möjligt att skicka ett meddelande som endast kan avkodas av mottagaren och som dessutom skvallrar ifall någon försöker tjuvlyssna på meddelandet, då partiklarna skingrar sig vid yttre påverkan.

Läs också: Nu har vi kvantdatorer – men vad sjutton ska vi göra med dem?

Liknande försök med kvantkryptering har skett tidigare fast då via fiberkablar på jorden, men signalen från Micius ska ha slagit längdrekord då partikelstrålen färdades 1 200 kilometer från rymden till en bas i de tibetanska bergen.

Enligt forskarna är bedriften ett jättekliv för forskningen om kvantkryptering, men trots detta lär vi inte se några faktiska tillämpningar av tekniken inom en snar framtid eftersom resultatet är långt ifrån tillförlitligt. Fotonerna störs nämligen väldigt lätt, speciellt om de befinner sig i atmosfären. Vilket är anledningen till att de kinesiska forskarna skickade meddelandet till bergen i Tibet då det minskade resans längd i jordens atmosfär.

Läs också: Elon Musk vill placera 1 miljon människor på Mars – så ska det gå till

Trots detta ska det dock enbart ha varit en miljon, av totalt 6 miljoner, fotoner nått fram.