Efter den senaste tidens terrordåd i Europa har många politiker världen över, där ibland Storbritanniens premiärminister Theresa May, börjat lobba för att krypterade tjänster som Whatsapp och Facebook ska leverera metoder för att rättsväsendet ska kunna kringgå deras kryptering. Men nu har EU-parlamentet kommit med ett nytt lagförslag som vill förbjuda den här sortens bakdörrar. Det skriver Engadget.

Enligt lagförslaget skulle medvetna bakdörrar till krypterade tjänster vara ett hot mot användarens integritet, och genom att förbjuda dem skulle användaren kunna vara säker på att deras data behandlas med största möjliga säkerhet.

Läs också: Efter attacken i London: Nu vill brittiska myndigheter ha bakdörr till Whatsapp

Om lagförslaget skulle gå igenom kan det med största sannolikhet även sätta käppar i hjulet för de länder utanför EU som vill ha bakdörrar, som Storbritannien och USA, då det skulle kräva att företagen gör specialversioner av sina tjänster för det specifika landet.

Dock har flera tunga medlemsländer i EU, som Frankrike och Tyskland, tidigare uttalat sig positiva till bakdörrar i krypterade meddelandetjänster, så det återstår att se huruvida lagförslaget faktiskt kommer att gå igenom.