Förra sommaren sköt Kina upp världens första satellit för kvantkommunikation. Häromveckan lyckades de skicka kodade meddelanden som är mer eller mindre omöjliga att hacka. Nu har de fått konkurrens från ett israeliskt universitet som ska bygga eget nationellt system för kvantkommunikation.

Hebrew University i Jerusalem tog hem ett anbud värt omkring 20 miljoner kronor. Målet för projektet är att få fram inhemsk expertis och teknik som kan avkodas enbart av rätt mottagare. Alltså ett slut på tjuvlyssningsförsök och fram för stärkt integritetsskydd och säker nationell it-infrastruktur. Anledningen till att man vill ha ett nationellt system är att de kommersiella alternativ som finns är för outforskade.

Läs också: Kvantkryptering gör all annan kryptering överflödig. Men fungerar det verkligen?

System som tas fram på universitetets Quantum information science centre kommer att använda enskilda fotoner som representerar kvantbitarna. Alltså de beståndsdelar i kvantfysiken som kan anta värdet 0 och 1, där en vanlig bit är 0 eller 1. Kvantbitarna gör det möjligt att genomföra beräkningar på ett sätt man inte gjort tidigare, och som inte är möjliga med de kommunikationssystem som finns i dag. Inte ens med superdatorer, skriver universitetet i ett pressmeddelande.

De metoder som i dag finns för att kryptera data har visserligen förbättrats. Men de är fortfarande sårbara för attacker, särskilt i takt med kvantdatorerna blir mer avancerade. Inte konstigt då att även säkerhetsexperter börjat intressera sig för området.

Läs också: Så blir framtidens kryptering

Den teknik som används i dag, av bolag som Quintessence Lab och ID Quantigue tar till vara fotonernas kvantegenskaper för att skydda krypteringsnycklarna. De här nycklarna används därefter för att skydda data som skickas över vanliga kanaler.

Finansieringen kommer från Israels försvarsdepartement.