Inom krypteringskretsar har Protonmail gjort sig ett namn de senaste åren med sina säkra e-posttjänster skapade av forskare på MIT och Cern. Nu har det schweiziska företaget släppt ett nytt verktyg. Från och med i dag finns deras vpn-tjänst tillgänglig för den som känner sig manad att testa.

Läs också: 9 säkerhetsverktyg alla som jobbar mobilt bör kolla in

Vpv-tjänster finns det gott om på marknaden. Gratisverktyg är dock inte lika vanligt förekommande. Dessutom är gratisperioden ofta begränsad till ett par veckor. Protonmail säger att de ska erbjuda en version som alltid kommer vara gratis, skriver Engadget. Visserligen är denna version inte lika robust som betalversionen, men den dirigerar fortfarande om trafiken via flera krypteringstunnlar i tre länder.

protonmail

Gratisversioner ger inte heller lika mycket klirr i kassan, men kommer med andra fördelar. Chansen att nå fler användare till exempel. Något som är särskilt viktigt i en tid då intresset för den här typen av verktyg som döljer användarens digitala identitet ökar.

Läs också: Vpn-tjänster till Android döms ut – krypterar inte trafiken

I USA har fler och fler börjat använda sig av olika krypteringstjänster efter att amerikanska politiker velat luckra upp de lagar som i dag skyddar användarna. Likaså har Storbritannien flaggat för hårdare kontroll över internet. Lägg där till länder som Kina, Turkiet och Egypten som kraftigt begränsar vad medborgarna får göra online.

Protonmail är säkerligen tacksamma för eventuella finansiella bidrag ändå. Det går att börja med gratisversionen för att sedan uppgradera. Företaget använder sig nämligen inte av annonsering, utan förlitar sig på användarnas goda vilja.