Trots att värdet på bitcoin slagit rekord på rekord de senaste månaderna och priset dubblats sedan årsskiftet så är det inte tillräckligt för att säkra förstaplatsen bland kryptovalutorna. För under samma period har valutan ether, som nätverket Ethereum står bakom, ökat sitt värde med 4 500 procent, skriver New York Times.

Från att ha legat på fem procent av bitcoins värde i början av året har ether nu i raketfart kommit upp i 82 procent av värdet på alla bitcoin som finns. Det sammanlagda värdet på de ether var i början av denna vecka 34 miljarder dollar.

Det snabba förloppet är en tydlig illustration till hur rörliga kryptovalutorna är. Och när värdena nu når de här nivåerna ökar också investerarnas intresse för valutorna som tidigare sågs mer som knasiga och rätt perifera experiment.

Varför stiger just ether så mycket då? Det hänger bland annat ihop med att valutan, som skapades 2015 av då 21-årige Vitalik Butarin som hoppat av sina universitetsstudier, är designad på ett annat sätt än bitcoin.

Läs också: Här är bitcoin-tekniken som ska ersätta din chef

Ether är en del av det större nätverket Ethereum som inte bara sysslar med att ta fram virtuell valuta utan också möjigheter till stora beräkningar och en infrastruktur för att bygga allt från appar till virtuella företag. Alltihop distribuerat på datorer i ett nätverk utan en central kontroll.

Den bredare användningen lockar investerare till ether eftersom de tänker sig att de som använder sig av Ethereumnätverkets beräkningskapacitet kommer att behöva valutan för att använda den. Men om det verkligen kommer att vara så är oklart.

Under de senaste månaderna har över 100 företag anslutit sig till Enterprise Ethereum Alliance för att bygga verktyg som gör nätverket användbart i en företagsmiljö – bland annat Toyota, Merck och Samsung. Många av dem bygger då privata versioner som inte kopplas till användningen av ether.

Det finns fortfarande få exempel på att nätverket verkligen används på allvar men när Microsoft och Accenture i dagarna aviserade sitt samarbete i ett FN-projekt för att ge alla på jorden en legitim identitet använder de just Enterprise Ethereum Alliance privata blockchain-protokoll.

Trots att det rullar på för fullt just nu är det långtifrån säkert att ether och Ethereum slår igenom på sikt. Värdet på bitcoin har flera gånger sjunkit drastiskt efter att först ha stigit kraftigt.