I midsommartider är väderprognoserna ett ständigt orosmoln för nyblivna semesterfirare, då många inte vågar slappna av innan midsommarstången väl är klädd. Men i framtiden kan väderprognoserna vara så pass bra att det inte finns något skäl till oro, då de alltid tippar rätt.

Det hoppas i alla fall IBM:s väderbolag The Weather Company som nu ingått i ett samarbete med forskningsinstitutionerna University Corporation for Academic Research (UCAR) och the National Center for Atmospheric Research (NCAR), där målet är att ta fram bättre prognoser på ett globalt plan genom att förbättra de lokala. Det rapporterar Engadget.

Läs också: Stora ord från IBM – nu ska Watson lösa världsproblemen

För att kunna leverera de här väderprognoserna kommer den nystartade alliansen att använda sig av ett superdatorsystem från IBM som ska förutsäga väderförhållandet på en betydligt mer lokal nivå än idag, där dagens system oftast inriktar sig på lite större regioner.

Läs också: Kineser fortsatt i topp bland världens superdatorer

Enligt IBM:s pressmeddelande kan de här superlokala perspektiven sedan användas för att måla en mer korrekt prognos även i det större perspektivet, vilket man hoppas ska kunna ge korrekta prognoser som täcker hela planeten.

”IBM är en av få organisationer i världen som har kapacitet att utveckla en modell som kan användas på en global och finkorning nivå”, säger Mary Glackin, chef för väderforskningen på IBM:s The Weather Company, i ett pressmeddelande.