Nyligen uppdagades att ett nytt virus spridit sig bland apparna i Google Play. Totalt kan så många som 36,5 miljoner maskiner har infekterats. Nu har säkerhetsexperter återigen larmat om appar som kan innehålla skadlig kod som helt kan ta över kontrollen i de system viruset biter sig fast i.

Läs också: Mobilen allt mer sårbar för attacker – här är de fem största hoten

En av de infekterade apparna, Magic Browser, som lades upp i Androidbutiken i mitten av maj hann laddas ner 50 000 gånger innan den plockades bort skriver säkerhetsföretaget Kaspersky Lab i ett blogginlägg. Gemensamt för de infekterade apparna är att den skadliga koden tillhör samma familj, Ztorg. Viruset har lyckats ta sig igenom Androids automatiska kontroller ett hundratal gånger sedan i september förra året, skriver Ars technica.

De flesta Ztorg-appar är kända för en och samma sak, deras förmåga att utnyttja välkända sårbarheter för att ta över infekterade telefoner. De tar sig långt in i telefonens system och är ofta mycket svåra att bli av med. Oroväckande är också det stora antalet nedladdningar. En app har laddats ner mer än en miljon gånger, en populär guide till spelet Pokemon Go närmare 500 000 gånger. Båda två är bortplockade nu.

Läs också: Nyupptäckt Android-virus tros ha infekterat 36 miljoner användare

Angriparna bakom de skadliga apparna lurar ofta säkerhetssystemet genom att först ladda upp vad som verkar vara en helt ofarlig tjänst. Därefter har de lagt in uppdateringar som la till skadliga funktioner. De ska bland annat också ha kunnat skicka sms till nummer kontrollerade av hackarna och radera inkommande meddelanden för att användaren inte skulle ana oråd.