Från och med den 1 juli kommer priset på hemelektronik att gå upp i Sverige tack vare den nya kemikalieskatten som träder i kraft. En skatt som hamnar på alla elektroniska prylar som innehåller miljöfarliga kemikalier, till exempel flamskyddsmedel som används i de flesta elektroniska prylar för att förhindra brand.

Totalt kommer skatten innebära ett prispåslag på 8 kronor kilot när det kommer till vitvaror och 120 kronor kilot för övrig elektronik, som datorer och mobiltelefoner. Dock kan skatten enbart uppnå max-taket på 320 kronor per maskin.

Läs också: Departementet om kemikalieskatten: ”Det är många som har haft synpunkter”

Skatten väntas ge ett tillskott på cirka 2,4 miljarder kronor till statskassan årligen, men huvudmotivet bakom skatten är att motarbeta användningen av de miljö- och hälsofarliga kemikalierna som används i produkterna. Vilket betyder att de elektronikföretag som säljer produkter utan kemikalierna kan göra avdrag på upp emot 75 procent av skatten.

– Tanken bakom skatten är att minska försäljningen av produkter som innehåller hälsofarliga kemikalier, och skatten är den väg som regeringen valde efter att man utrett hur man skulle göra detta, säger Titti Campalto, sektionschef på Skatteverket.

Några som dock ställer sig kritiska mot den nya skatten är branschorganisationen Elektronikbranschen, som anser att kemikalieskatten missar målet med att få bort de farliga kemikalierna från våra hem.

– Vi menar att det är feltänkt från början. När utredningen började var målet att få bort de hälso- och miljöfarliga kemikalierna. Men i stället för att förbjuda de här flamskyddsmedlen inför man en skatt, det känns mer som ett sätt att dryga ut statskassan, säger Klas Elm, vd för Elektronikbranschen, och fortsätter:

– Industrin arbetar redan med att byta från de sämre kemikalierna till bättre alternativ, vilket man i stället skulle kunna uppmuntra genom att förbjuda de värsta eller beskatta användningen av de dåliga vilket då skulle ge incitament till att förbättra produkterna.

Läs också: Digitaliseringsråd ska vara nageln i ögat på Sveriges politiker och tjänstemän

När det kommer till följderna av kemikalieskatten fruktar Elektronikbranschen även att det i förlängningen kan hämma digitaliseringen i Sverige.

Klas Elm
Klas Elm.

– Det är inte bara privatpersoner som kommer att få betala, utan även skolor och offentlig sektor. Det blir dyrare för alla att köpa en dator. Sedan blir det även dyrare för industrin då även industrimaskiner inberäknas av skatten, säger Klas Elm.

Då kemikalieskatten enbart berör svenska återförsäljare är det möjligt för konsumenterna att undvika den extra kostnaden genom att köpa produkterna från utländska e-handlare, vilket Elektronikbranschen fruktar kommer slå mot svenska försäljare.

– Det riskerar att flytta handeln utomlands. I vår bransch är internet en del av alla köp – folk hittar nya produkter på internet, läser recensioner på internet och gör sina köp på internet. Är det då billigare att köpa en produkt utomlands gör kunderna det. Att handeln flyttar till Tyskland gör inte miljön eller hälsan bättre i Sverige, säger Klas Elm.

Läs också: "Tänk om när det gäller Digitaliseringsmyndigheten – satsa på nationell samverkan!"

Enligt Titti Campalto är det dock inte säkert att konsumenterna kommer att söka sig till utländska försäljare enbart för att priset hos de svenska nu riskerar att gå upp.

– Enligt den utredning som gjorts i budgetpropositionen kan det bli så att en del privatpersoner kommer att köpa de här elektroniska produkterna utomlands, men det bedöms påverka den totala försäljningen med 0,4 procentenheter, säger Titti Campalto.