Den senaste versionen av operativsystemet Windows 10, internt kallad 16232, innehåller ett gäng nya säkerhetsfunktioner. Särskilt då ett försök att förhindra attacker med utpressningsvirus, skriver Ars Technica.

Länge har tillvägagångssättet varit att operativsystem skyddar filer genom en blandning av ägarskap och tillstånd. I system med flera användare har det visat sig vara effektivt, det hindrar en användare från att läsa eller ändra filer som egentligen tillhör någon annan i samma system. Detta tillvägagångssätt har också varit hyfsat effektivt när det kommer till att skydda operativsystemet från användarna själva.

Läs också: Omfattade cyberattack sprider sig över världen - Microsoftdatorer åter i riskzonen

Men läget har förändrats. I takt med att utpressningsvirus blivit allt vanligare har hotbilden mot datorer och nätverk blivit en annan. Riskerna som den här typen av virus är inte att en annan användare krypterar filerna. Istället handlar det mer om att ett program som styrs av en viss användare kan ändra alla filer som finns tillgängliga för hen, under den digitala identitet som personen iklätt sig. Kan du skapa dokument, så kan utpressningsviruset det också.

Så skyddar leverantörerna kundernas datorer på bästa sätt. Microsofts vapen går under namnet Controlled Folder Access, kontrollerad mapptillgång. Verktyget är en del i Windows säkerhetspaket Defender. Idén är att vissa filkataloger kan pekas ut som skyddade, där vissa, till exempel Dokument, får ett obligatoriskt skydd. De här skyddade mapparna kan bara nås via vitlistade applikationer. Teorin är alltså att alla försök att nå en skyddad mapp utan rätt tillstånd blockeras av Defender.

Läs också: Storbritanniens senaste hangarfartyg använder Windows XP

För att inte sitta där med allt för mycket löpande hantering har Microsoft redan listat några applikationer som är godkända. Exakt vilka de är går it-jätten inte in på.

Tanken är att detta ska hindra utpressningsvirusets möjlighet att kryptera användardata. Det återstår att se om så blir fallet. Till exempel måste skadliga Wordprogram nekas tillgång, trots att Word egentligen borde ges möjlighet att läsa och skriva i Dokument-katalogen.