Google bryter mot EU:s konkurrensregler och har missbrukat sin särställning. Det konstaterade EU-kommissionen i förra veckan och skickade en rekordbot till bolaget på 23,7 miljarder kronor. Nu kallar kommissionen in experthjälp för att se till att Google håller sig på mattan, skriver Politico.

De som tar hem kontraktet, värt 96,7 miljoner kronor, kommer ansvara för övervakningen av Googles algoritmer och sökresultat. Och om sökjätten följer kommissionens beslut. De kommer dessutom finnas till hjälp för politikerna om bolaget väljer att driva frågan vidare.

Förfrågan gick ut i onsdags i förra veckan, alltså dagen efter beslutet om böterna gjorde offentligt. Så höga böter har aldrig utdömts tidigare. Dock är troligen frågan långt från avgjord då Google väntas överklaga beslutet. De vänder sig emot att sökresultat systematiskt ska ha manipulerats för att föra fram sina egna tjänster för prisjämförelser och därmed presentera resultat från konkurrerande sajter längre ner i listorna.

Läs också: EU ger Google rekordböter på 23 miljarder kronor

Den främsta uppgiften för de som får uppdraget kommer att vara utvärdera de processer och metoder som avgör visning och positionering av generiska sökresultat. Och de resultat som dyker upp på grund av annonser.