Med 662 röster mot 32 kom EU-parlamentet under tisdagen överens om ett nytt lagförslag för att skydda konsumenterna. Om deras förslag tar sig hela vägen igenom EU-byråkratin är tanken att fiaskon som Samsungs exploderande Galaxy Note 7 ska kunna undvikas i framtiden, skriver IDG News.

Parlamentsledamöterna anser nämligen att batterier bör vara löstagbara, om det inte finns specifika säkerhetskrav som talar för motsatsen. Det hade varit betydligt enklare för Samsung om det enbart handlat om ett batteribyte. Istället fick de kalla tillbaka och arbeta om miljontals telefoner till en kostnad av flera miljarder.

Läs också: Analytiker: Samsungs Galaxy S8-försäljning sinkas av kommande Iphone

Går en telefon eller dator sönder i dag tvingas ofta ägaren att vända sig till tillverkaren för reservdelar eller reparation, alternativt en av tillverkaren godkänd reparatör. Framöver kan det bli så att tillverkaren måste göra det möjligt för ägarna att gå till vilken fristående reparatör som helst.

Dessutom ska de göra de mest väsentliga reservdelarna tillgängliga till priser som är lämpliga utifrån produktens livslängd och funktion. De vill också se att hinder som lås på mjukvarulåsta produkter försvinner, eller åtminstone inte uppmuntras.

Lagstiftarna i Bryssel vill att medlemsstaternas regeringar tar fram incitament för tillverkarna att producera mer hållbara produkter som går att reparera. Något som de hoppas ska sätta fart på andrahandsmarknaden och skapa jobb inom unionen.

Det skulle också, enligt förslaget, innebära att produkter tillverkade av europeiska företag skulle generera ekonomiska fördelar under längre tid, på ett sätt som amerikanska och asiatiska produkter inte gör.

Läs också: Ny fart på mobilkriget när toppmodellerna rullas ut – se upp för kineserna

Tydligast gäller förslaget hårdvara, men kan också innebära att tillverkare måste tillhandahålla säkerhetsuppdateringar för mjukvara under längre tid än i dag.

Om detta blir verklighet är däremot en annan femma. Parlamentet kan visserligen föreslå lagstiftning, och har en av de avgörande rösterna för att nya lagar slutligen blir av. Men att på allvar föreslå ett riktigt lagförslag, det ligger på EU-kommissionens bord. Men omröstningen visar tydligt vart unionens folkvalda företrädare vill gå.