Operativsystemet Windows 7 är och förblir det mest använda på datorer som är trogna Microsofts mjukvara, skriver IDG News. I dag körs det på över hälften av alla sådana datorer. Ett faktum som också visar hur svårt det kommer att vara för företagskunderna att slita sig inför den stundande pensionen. 14 januari 2020 upphör supporten och de som hänger sig kvar får klara sig på egen hand.

Läs också: Microsofts panikpatchar till trots: Windows XP är dött och begravet

Användarandelen, en uppskattning av procentandelen av världens pc-datorer som kör operativsystemet, uppgår till 49 procent. Dock är den siffran högre om man enbart tittar på Windowsdatorer, 53,6 procent. I sammanhanget kan det vara bra att veta att någon av Microsofts operativsystem återfinns på 91,5 procent av alla persondatorer i världen.

Windows 8 och 8.1 avslutade i juni månad på 7,8 procent. Senaste versionen, Windows 10, snodde åt sig ytterligare åtta procentandelar och ligger nu på 26,8 procent av det totala antalet, 32,8 procent av Windows-burkarna.

Fortsätter utvecklingen på den inslagna vägen kommer det bli svårt för företagen att göra sig av med 7:an innan supporten upphör. Den bromsar till och med in långsammare än Windows XP, 30 månader innan pension.

Läs också: En av tio datorer kör Windows-versioner som inte längre uppdateras

Vid samma tidpunkt inför att Windows XP skulle uppgraderas låg siffrorna på 52,3 procent. Alltså 1,3 procentandelar före Windows 7. När supporten försvann i april 2014 var det fortfarande 29 procent av användarna som satt på just den versionen av operativsystemet. Och som vi vet är det fortfarande både företag och privatpersoner som har svårt att släppa taget. Något som kan ha stått dem dyrt efter vårens Wannacry-attack. Riskerna att hänga kvar i gamla system kan således innebära stora risker.